Cinemateca festCo & Caravana filmului românesc – proiecţii de filme în cadrul Festivalului Comediei Românești – festCO

 

ACTORUL, de la TEATRU la FILM 

 

Cinemateca FestCo & Caravana Filmului Românesc

prezintă filme românești în aer liber, în cadrul

Festivalului Comediei Românești - festCO, ediția a XII-a
 

 

 

În acest sfârşit de primăvară, Caravana Filmului Românesc se opreşte, pentru o săptămână, la Teatrul de Comedie, în Centrul Vechi al Bucureştiului, acolo unde are loc cea de a XII-a ediţie a Festivalului Comediei Românești – festCO. Căci Teatrul de Comedie, organizatorul festivalului, împreună cu  MDV AUDIO STUDIO şi Asociaţia CineCultura, şi-au propus să ofere publicului simplu trecător prin Centrul Vechi sau, din contră, avizat, seri de filme de colecţie, inaugurând o Cinematecă a Filmului Românesc în aer liber.

Şi pentru că Actorul este cel care ţine cel mai strâns legătura dintre teatru şi film – actorul care de pe scenă sau de pe marele ecran sculptează în sufletele celor care vin să-l asculte şi să-l privească –, lui îi sunt dedicate aceste seri de film. Astfel, mari actori ai scenei româneşti, care joacă sau au jucat de-a lungul timpului pe scena Teatrului de Comedie, dar deopotrivă mari actori ai filmului românesc, vor împărtăşi din experienţa lor profesională, acompaniind, astfel, proiecţiile unor filme în care au fost protagonişti.  

Ne vom întâlni, pe ecran dar şi pe scena din faţa lui, cu: Marin Moraru, protagonistul filmului Operaţiunea Monstrul, regia Manole Marcus (o comedie a anilor ’70, o satiră a societăţii, dar şi un prilej de a oferi microrecitaluri de excepţie ale unor mari actori), Stela Popescu, protagonista filmului Nea Mărin Miliardar, regia Sergiu Nicolaescu (cea mai cunoscută comedie românească), Emilia Popescu, protagonista filmului Divorţ din dragoste, regia Andrei Blaier (o comedie amară din anii în care „absurdul cotidian, la noi, atingea... recorduri mondiale”), Horaţiu Mălăele, de data aceasta în calitate de regizor al filmului Nuntă mută (o producţie despre care critica de specialitate nota: „un film pitoresc și tragicomic, plin de culoare și de vitalitate”), şi, nu în ultimul rând, Andi Vasluianu, în cel mai recent film al lui Tudor Giurgiu, Despre oameni şi melci, multipremiat la diverse festivaluri de film şi internaţionale.

Proiecțiile se desfășoară în aer liber, în fața Teatrului de Comedie București, în zilele de sâmbătă, 24 mai; duminică, 25 mai; joi, 29 mai; vineri,30 mai; sâmbătă, 31 mai; ora 21.30

Accesul la toate proiecțiile este liber.

 

 

 

 

*

 

Festivalul Comediei Româneşti - festCO a fost înfiinţat în 2003 la iniţiativa directorului Teatrului de Comedie, actorul George Mihăiţă. festCO are ca scop promovarea dramaturgiei româneşti şi a celor mai bune spectacole ce au la bază texte de comedie românească.

 

Cele XI ediţii desfăşurate până acum au reunit trupe de teatru din ţară şi din străinătate, atât teatre de stat, cât şi companii independente.

Anul acesta festCO este dedicat COMEDIEI ÎN TOATE FORMELE EI și este structurat pe două secţiuni importante, secţiunea IN cu spectacole produse de către teatre finanțate de stat și secțiunea OFF ce cuprinde la rândul său mai multe secţiuni: spectacole de teatru independente, spectacole de teatru pentru copii și tineret, lansări de carte, expoziții și proiecții de filme.

 

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului București

Sponsori: FORD

Parteneri: Opera Națională București, Teatrul Odeon, Teatrul Național București, Teatrul de animație Țăndărică, Teatrul Ion Creangă, Caravana Filmului Românesc, Galateca, Clubul UNESCO Adolescenți

Parteneri media: Jurnalul Național, Port.ro, Orașul Vechi, Art Act Magazine, Roaba de cultură, Blitz Tv, Agenția de carte, Yorick, Ziarul Metropolis, Radio România Cultural, Radio România București, Fundația Culturală Română, Ziarul Ring, Infinitezimal

Website: www.comedie.ro

 

 

*

CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC – Capodopere ale cinematografiei naţionale este un proiect iniţiat şi derulat de MDV AUDIO STUDIO, împreună cu Asociaţia CineCultura, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC – Capodopere ale cinematografiei naţionale. Până în prezent, Caravana a ajuns în oraşele: Ploieşti, Constanţa, Oneşti, Mangalia, Fălticeni, Alba Iulia, Gura Humorului şi a prezentat, la o calitate audio şi video de excepţie, unele dintre cele mai valoroase filme din patrimoniul cinematografiei naţionale. Succesul acestui proiect este atestat de prezenţa numeroasă a publicului la filmele prezentate (aproximativ 14.500 de spectatori), cât şi de reflectarea în presă (aproximativ 230 de referiri în mediul on-line). De asemenea, în octombrie anul trecut, s-a lansat cel de-al doilea proiect pe care MDV AUDIO STUDIO, împreună cu Asociaţia CineCultura îl desfăşoară şi anume: CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC – CARTEA ŞI FILMUL.

 

Proiect realizat cu sprijinul UCIN – Uniunea Cineaştilor din România şi CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei;

Parteneri: Teatrul de Comedie & FestCo – Festivalul Comediei Româneşti

Parteneri media: Cinefan, CinemaRx, All About Romanian Cinema  - AARC, Gratuitor, Urban Things, România pozitivă

Website: www.caravanafilm.ro