În weekend, „Caravana filmului românesc” ajunge pe stadionul din Călan

 

Caravana filmului românesc” ajunge la acest final de săpîmână pe stadionul din Călan – Baza Sportivă Victoria. Dar nu cu fotbalişti (ca să nu ne facem şi noi de râs!), ci cu vedete de film garantate! Şi cu multă acțiune, marca Sergiu Nicolaescu. Dar şi cu mult umor, marca Nae Caranfil. Venim cu filme pentru toată familia. Iar intrarea e gratuită. Când se lasă seara, la ora 21, noi aprindem lumina ecranului.

 

Începem pe 13 august, cu Supraviețuitorul. O peliculă care te ține cu sufletul la gură, căci la ruleta rusească pe care o joacă personajele, nu ştii niciodată dacă unicul glonț va porni pe țeavă, atingându-şi mortal ținta. Celebrul Comisar Moldovan, polițistul de aur al epocii interbelice româneşti, eroul filmelor polițiste din anii ’70, semnate de Sergiu Nicolaescu, revine în această peliculă din 2008. Între timp a trecut prin închisoarea comunistă, dar a aterizat tot în anturajul unor aventurieri lihniți după bani şi după femei frumoase, precum Loredana sau Ileana Lazariuc.                                                                                                  Pe scurt, acțiune la tensiune maximă! Adică jocul cu moartea.

 

Pe 14 august ne relaxăm cu comedia Filantropica. Mai exact, râdem cu hohote (şi cu o lacrimă în colțul ochiului), privind lumea afacerilor cu cerşetori închipuiți, manevrați de tartorul milosteniilor aranjate, aducătoare de bani. „Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, spune cinic şeful bandei de exploatatori ai milei oamenilor, interpretat de inegalabilul Gheorghe Dinică. Un iureş de întâmplări comice, scrise şi regizate cu vervă de Nae Caranfil. Şi o victimă inocentă a acestui mecanism bine uns, interpretat cu antren de Mircea Diaconu. Maşinăria milei, poate singura ce funcționează fără cusur, în noua lume românească postcomunistă.  

 

Pe 15 august încheiem plăcuta noastră întâlnire de weekend cu comedia Poker. Ce îi leagă pe patru băieți care chiulesc conştiincios de la şcoală? Un joc de cărți. Cu timpul, pokerul devine o parte importantă din viața acestor bărbați care nu îşi ratează existența, ci, dimpotrivă, gustă ce este mai bun în viață. Cei patru prieteni ajung să ocupe poziții semnificative în societate: unul devine un senator întreprinzător, altul, un chirurg bine conectat, al treilea se face mafiot, iar ultimul, un arhitect cu bani. Şi, ca orice pokerist adevărat, fiecare speră că îi păcăleşte pe ceilalți şi că îşi trage sieşi potul cel mare. Când, de fapt, altcineva are mereu asul în mânecă. C-aşa-i în poker!

 

La toate proiecțiile din cadrul „Caravanei filmului românesc” accesul publicului este liber,  în limita locurilor disponibile!

 

***

 

Programul Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale,  la Baza Sportivă Victoria din Călan este următorul:

 

Vineri, 13 august, ora 21.00:

SUPRAVIEȚUITORUL

Regia: Sergiu Nicolaescu;

Cu: Sergiu Nicolaescu, George Mihăiță, Vladimir Găitan, Loredana Groza

(acțiune / 2008 / 117 min / N15)

 

Sâmbătă, 14 august, ora 21.00:

FILANTROPICA

Scenariul și regia: Nae Caranfil

Cu: Mircea Diaconu, Gheorghe Dinică, Mara Nicolescu, Marius Florea – Vizante (comedie / 2002 / 110 min./ AG)

 

Duminică, 15 august, ora 21.00:

POKER

Regia: Sergiu Nicolaescu

Cu: Valentin Teodosiu, Vladimir Găitan, Horațiu Mălăele, Cătălina Grama – Jojo (comedie / 2010 / 112 min./ N15)

 

*** 

Desfășurarea evenimentului implică respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

 

*** 

 

Scopul „Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat la a IX-a ediție, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile. „Caravana filmului românesc” aduce filmul românesc în atenția spectatorilor, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi ale prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tânăr și le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creații cinematografice românești.

 

*** 

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

În cei nouă ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în peste 40 de oraşe, având un număr aproximav de 200.000 de spectatori şi consemnând peste 3.000 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi  imagine. 

***

Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, ANF - Arhiva Naţională de Filme; DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual.

 

Parteneri media: Cineclic, All About Romanian Cinema  - AaRC, Cinefan, RoEvents, Cinefilia,  iFestival.ro, Amos News, Prompt Media, Ultima oră, Timp românesc, Comunicate de afaceri, Urban Things, România pozitivă, Agenţia de Carte, Roportal, GoNext, Biz Plus și Constanța News.

 

La Călan, proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei Orașului Călan și al Consiliului Local Călan.