Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul se întoarce la Gura Humorului

 

Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul se întoarce la Gura Humorului

„2500 de copii au vizionat filme de odinioară”, semnala presa locală în octombrie 2013, atunci când, la Gura Humorului, s-a lansat cel de-al doilea proiect pe care MDV AUDIO STUDIO, împreună cu Asociaţia CineCultura, îl derulează: Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul.

Având în vedere impactul pe care proiectul l-a avut aici şi anticipând săptămâna Şcoala ALTFEL” – săptămână dedicată elevilor şi liceenilor şi aflată sub semnul îndemnului la cunoaştere: „Să știi mai multe, să fii mai bun!” –, Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul  se întoarce la Gura Humorului, cu noi proiecţii de filme.

Şi dacă în toamnă, Caravana a adus cu ea filme care se adresau mai mult copiilor, de data aceasta, proiecţiile au ca public ţintă, cu precădere, adolescenţii şi tinerii. Vor fi prezentate producţii din cinematografia românească clasică, ale căror scenarii au ca sursă de inspiraţie romane celebre, nuvele şi povestiri din programa şcolară sau din bibliografia opţională a elevilor, de asemenea opera unor autori români. 

Tinerii de astăzi, care trăiesc într-un timp cu o dinamică mult mai alertă decât cea a ultimilor decenii, sunt mai aproape de film decât de carte. Ei preferă punctul de vedere de mult ori mai concis pe care pelicula filmată îl are în raport cu opera scrisă, decât îndemnul acesteia spre imaginaţie deschisă şi interpretare.

Proiectul îşi propune, astfel, în sens educaţional, să apropie tinerii de carte prin film, punctând aspectele care le apropie, dar şi pe cele care le diferenţiază.

Şi astfel, la Gura Humorului vor fi prezentate comedii („D’ale carnavalului” sau „Mofturi 1900”, ambele după, după I.L. Caragiale) sau drame („Ultima noapte de dragoste”, după Camil Petrescu sau „Felix şi Otilia”, după George Călinescu); filme după texte clasice („Baltagul” de Mihail Sadoveanu sau „Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii”, după Liviu Rebreanu) sau după texte care dezbat problemele vârstei („Liceenii” şi „Declaraţie de dragoste” de George Şovu).

          Invitat special este actorul VLADIMIR GĂITAN, care va fi prezent la proiecţia filmului „Ultima noapte de dragoste” (regia: Sergiu Nicolaescu).

Evenimentul va avea loc la Centrul pentru Cultură, Artă şi Tradiţie, în 5, 6, 7 şi 10 aprilie 2014.

La toate proiecţiile intrarea este liberă.